اصول صحیح تغذیه برای داشتن دوره سالمندی سالم و با نشاط

اصول صحیح تغذیه برای داشتن دوره سالمندی سالم و با نشاط

دكتر ایزی: یك متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصول صحیح تغذیه به جهت اینكه فرد در دوره سالمندی سالم و با نشاط باشد را شرح داد.


دكتر فاطمه حیدری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان كرد: افزایش سن و پیر شدن یك پدیده فیزیولوژیك است كه با كاهش تدریجی فعالیت فیزیكی و افزایش بیماری های مزمن همراه می باشد.
وی اضافه كرد: به نظر می آید بهبود سبك زندگی كه از مهترین مولفه های آن تغذیه و رژیم درمانی است می تواند تا حدی زیادی از مشكلات مربوط به سالمندان پیشگیری و یا به حداقل برساند بنابراین در ارتباط با سالمندان، وضعیت تغذیه آنها باید مورد توجه قرار ویژه قرار گیرد.
حیدری افزود: در سالمندان به علت كاهش سطح متابولیسم پایه و كاهش سطح فعالیت فیزیكی، نیاز به انرژی كاسته می شود و سالمندان هم به علت مشكلات جسمانی مانند بی اشتهایی، پوسیدگی دندانی، تغییر ذایقه و یا مصرف دارو تمایل به مصرف مواد غذایی كمتری دارند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپوراهواز بیان كرد: انتخاب نادرست مواد غذایی، سبب می گردد دریافت مواد مغذی ضروری كمتر از حد مطلوب باشد و در نتیجه آنها را با بیماری های سوء تغذیه ای روبه رو كند.
وی اظهار داشت: رعایت اصول صحیح تغذیه در سالمندان سبب می گردد آنها در این دوران از سلامتی و شادابی بیشتری برخوردار و كمتر در معرض بیماری های مزمن مانند چاقی، دیابت، پرفشاری خون، افزایش چربی و پوكی استخوان قرار گیرند كه سبب افزایش و بهبود كیفیت زندگی آنها می گردد.
حیدری با اشاره به اینكه برخی عوامل بر وضعیت تغذیه سالمندان اثرات نامطلوب می گذارد افزود: بعنوان مثال خیلی از سالمندان امكان دارد به بیماری های مزمن مبتلا باشند و به علت مصرف دارو و تداخلات دارویی به درجاتی از بی اشتهایی مبتلا، و یا گرفتار تغییر حس چشایی باشند.
این متخصص تغذیه افزود: همینطور به علت پوسیدگی دندانی در جویدن مواد غذایی مشكل داشته باشند و یا گرفتار مشكلات گوارشی، ناتوانی جسمی، حركتی و یا بی تحركی باشند كه بر روی وضعیت تغذیه سالمند تاثیر گذار است.

** سالمندان روزانه حداقل تا 12 لیوان مایعات مصرف كنند
دانشیار دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپوراهواز بیان كرد: بر همین مبنا رعایت اصول صحیح تغذیه كه شامل اصل كفایت، تنوع و تعادل در برنامه ریزی غذایی است باید در سالمندان بیشتر مورد توجه قرار گیرد و توجه ویژه ای به عادات غذایی سالم و شیوه زندگی صحیح در فرد سالمند شود.
وی اظهار داشت: بعنوان مثال با عنایت به مشكلات گوارشی و همچون یبوست در بیشتر سالمندان سفارش می گردد مصرف مایعات در آنها كافی باشد و روزانه حداقل هشت تا 12 لیوان مایعات بنوشند.
حیدری بیان كرد: سالمندان از مواد غذایی پرفیبر مانند نان های تهیه شده از آرد كامل و انواع میوه جات و سبزیجات در برنامه غذایی استفاده و از مصرف بی رویه و غیر ضروری مسهل ها پرهیز كنند چون می تواند یبوست آنها را تشدید كند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی سفارش كرد: سالمندان از غذاهای پرچرب و پر ادویه و سرخ شده كمتر مصرف كنند تا مشكلات گوارشی آنها كاهش پیدا كند.
وی اضافه كرد: سالمندان وعده های غذایی بیشتر و با حجم كمتر مصرف كنند، در طول روز حداقل پنج وعده غذایی مصرف كنند ولی حجم هر وعده را تا حد امكان كاهش دهند.
حیدری افزود: سالمندانی كه با مشكل چاقی روبه رو هستند لازم است انرژی دریافتی خویش را كنترل و در صورت نیاز با متخصص تغذیه مشاوره و رژیم غذایی مورد نیاز خویش را دریافت نمایند.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپور اهواز بیان كرد: سالمندانی كه مشكلات دندانی دارند بهتر است از غذاهای نرم و آبكی تر مانند انواع پوره ها، سوپ ها و آش ها كه نیاز به جویدن زیادی ندارند استفاده كنند.
وی اظهار داشت: سالمندان مبتلا به پرفشاری خون باید كنترل وزن را حایز اهمیت قرار داده، مصرف نمك را تا حد امكان محدود، و فعالیت فیزیكی مناسب را در برنامه خود بگنجانند.

** سالمندان ویتامین دی، كلسیم و فسفر كافی مصرف كنند
وی ازدیگر مشكلات شایع در سالمندان را پوكی استخوان بیان كرد و اضافه كرد: باآنكه اقدامات پیشگیرانه در این زمینه باید از سال ها قبل از سالمندی آغاز شود اما برای جلوگیری ازروند پیشرفت آن، باید در دوره سالمندی منابع غذایی شامل ویتامین دی، كلسیم و فسفر كافی مصرف كنند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: عمده ترین منابع غذایی دارای كلسیم و فسفر گروه شیر و لبنیات است كه باید سه واحد در طول روز از این گروه غذایی مصرف شود و در صورت ضرورت مكمل این مواد مغذی به صورت جداگانه برای آنها تجویز شود.
وی اضافه كرد: باید توجه داشت برخی مشكلات روحی و روانی مانند افسردگی، تنهایی، از دست دادن همسر و مشكلات اقتصادی در نوع تغذیه سالمندان تاثیر گذار است و اطرافیان باید تا حد امكان به عادات غذایی آنها احترام بگذارند و هر نوع تغییر در برنامه های سالمند با ملایمت تولید شود تا پذیرش بیشتری نسبت به تغییر سبك زندگی داشته باشند.
3004/ 6037


1397/10/13
14:00:22
5.0 / 5
4509
تگهای خبر: بیماری , پزشك , دارو , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳

لینک دوستان دكتر ایزی

دکتر ایزی Drez.ir

تگهای دكتر ایزی

drez.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر ایزی محفوظ است

Dr EZ دكتر ایزی

پاسخ به سوالات پزشکی