رئیس پژوهشگاه ابن سینا خبر داد

تحقیق برای سنجش زودهنگام سرطان از روی ادرار و خون

تحقیق برای سنجش زودهنگام سرطان از روی ادرار و خون

به گزارش دكتر ایزی رئیس پژوهشگاه ابن سینا درباره طرح تحقیقاتی تشخیص زودرس سرطان از ادرار و خون اظهار داشت: این طرح تحقیقاتی، پروژه ای طولانی مدت بوده است. تشخیص سرطان مقوله بسیار حساسی است و تستی كه در این خصوص ارائه می شود باید بسیار كارآمد و با حساسیت بالا باشد. هم اكنون، باید ارزیابی های مختلف روی این طرح صورت گیرد تا ما بتوانیم با اطمینان صددرصدی بگوییم تشخیص زودرس سرطان با این تست امكان دارد.


دكتر محمدرضا صادقی در گفت و گو با ایسنا، با بیان این مطلب اظهار داشت: مراحل مقدماتی و آزمایشگاهی این تست طی شده اما برای این كه بخواهد به بازار ارائه شود و مجوزهای لازم را بگیرد راه طولانی در پیش دارد. اگر این تست از ارزیابی های لازم سربلند بیرون بیاید، تست بسیار مهمی خواهد بود، چونكه هم اكنون، انجام تست های ماموگرافی برای خانم ها به دلیل قرار گرفتن تحت اشعه دشوار است؛ علاوه بر آن انجام بایوپسی و برداشتن قسمتی از توده بافت پستان دردناك و دشوار است.
دبیر انجمن جنین شناسی و بیولوژی تولیدمثل ایران اظهار داشت: همین طور ممكنست این عكس برداری ها و بررسی ها زمانی صورت گیرد كه سرطان به مرحله پیشرفته ای رسیده باشد مثلا توده پیشرفت كرده باشد و به بخش های مختلف بدن متاستاز داده باشد كه این طرح به دنبال این است كه بتوانیم سرطان را در مراحل اولیه تشخیص داده و از رشد توده در همان مراحل اول جلوگیری نماییم.
رئیس پژوهشگاه ابن سینا با اشاره به كوشش برای افزایش دقت و كارآیی این تست اظهار داشت: هدف این است كه این تست زمانی ارائه شود كه همه مراحل خودرا طی كرده باشد و كارایی لازم را داشته باشد؛ البته ممكنست كه این تست به حساسیت های لازم نرسد تا وزارت بهداشت مجوزهای لازم برای ارائه آن در سطح كل جامعه را صادر كند. اگر این تست برای سرطان پستان نتایج مناسب را نشان دهد در كوتاهترین زمان برای سایر سرطان ها قابل اجرا خواهد بود.

تاثیرات زندگی شهری و آلودگی هوا بر ناباروری
صادقی در ادامه، در پاسخ به سوالی درباره شیوع ناباروری در كشور تصریح كرد: حدود پنج سال پیش یك طرح پژوهشی اپیدمیولوژی ناباروری در كشور در پژوهشگاه ابن سینا انجام شد و در آن، تنها به بررسی و شیوع میزان ناباروری و اقدام افراد برای درمان پرداخته شده بود اما علت یابی افزایش شیوع ناباروری در پژوهشگاه انجام نشده و معلوم نیست كه تغییر در سبك زندگی، آلاینده های محیطی و... در سال های اخیر تا چه حد بر شیوع ناباروری تأثیرگذار بوده است. مطالعات انجام شده نشان می دهد، تغذیه، عادات زندگی و سن ازدواج می تواند بر شیوع ناباروری موثر باشد و ما هم اكنون شاهد تغییر در همه این فاكتورها هستیم.
وی اضافه كرد: بدون شك، زندگی شهرنشینی سبب شده فعالیتهای فیزیكی افراد كم شود. كاهش فعالیت فیزیكی، چاقی را به دنبال داشته و چاقی ناباروری را به همراه دارد. در شهرهای بزرگ آلاینده های شدیدی در هوا وجود دارد و آلودگی هوا می تواند بر قدرت باروری اثرگذار باشد.
صادقی افزود: از طرف دیگر افزایش سن ازدواج نیز بر افزایش ناباروری اثرگذار می باشد. اگر قبلا خانمی در سن ۱۸ سالگی ازدواج می كرد تا ۴۵ سالگی فرصت زیادی برای فرزنددار شدن داشت اما وقتی خانمی در سن ۳۵ سالگی ازدواج می كند زمان كمتری برای حاملگی دارد. اگر خانمی در سنین ۱۲-۱۳ سالگی به بلوغ رسیده تا ۳۵ سالگی كه بخواهد حامله شود ممكنست بیماری ها و عوامل زیادی قدرت باروری فرد را تحت تأثیر قرار دهد. این مشكلات نه تنها در ایران بلكه در جوامع دیگر نیز بطور حتم بر میزان باروری تأثیر می گذارد.
رئیس پژوهشگاه ابن سینا با بیان این كه شیوع ناباروری در ایران ۱۵ تا ۲۰ درصد است، اظهار داشت: در كشور ما آمار ناباروری، از میزان نرمال برخی كشورها بیشتر است. در بعضی از استانها میزان ناباروری در مرز ۲۰ درصد بوده اما در سایر كشورهای دنیا میزان ناباروری در حد ۱۰تا ۱۵ درصد گزارش می شود.
وی افزود: مرتفع ساختن و درمان برخی علل ناباروری ممكنست نیازمند مداخلات درمانی باشد كه مراكز مختلفی در بخش های خصوصی و دولتی در همین راستا گسترش پیدا كرده است. برخی دیگر از علل ناباروری نیازمند تغییر سبك زندگی مانند كاهش وزن، افزایش فعالیت بدنی و تغییر در الگوی تغذیه و الگوی زندگی است.
رئیس پژوهشگاه ابن سینا با اشاره به تاثیر آلودگی هوا بر قدرت باروری اظهار داشت: آلاینده هایی كه در آب و هوا وجود دارد دارای تأثیراتی روی سیستم تولید مثلی می گذارند كه منجر به ناباروری در فرد می شود. علاوه بر آن، بعضی از آلاینده ها مثل سموم و بعضی از گازهای شیمیایی مثل گازهایی كه در جنگ تحمیلی استفاده شد می تواند بر سطح ژنوم افراد تأثیر بگذارد و بر نسل های بعد هم اثر بگذارد.
این جنین شناس با بیان این كه در آمارهای جهانی ناباروری با منشا خانم و آقا یكسان است و تفاوت فاحشی ندارند، اظهار داشت: معمولاً گفته می شود در زوج های نابارور، حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد آنها به دلیل ناباروری خانم است و حدود همین میزان هم به دلیل ناباروری از طرف آقایان است. حدود ۲۰ درصد ناباروری ها به مشكلات هر دو نفر مربوط می شود و در بعضی موارد هم بعد از بررسی های پزشكی، هر دو نفر سالم هستند و ناباروری آنها با علل ناشناخته است؛ درواقع ناباروری آنها، علتی دارد اما با ابزاری كه در دست ما هست امكان تشخیص علت آن وجود ندارد.
وی افزود: آماری كه ممكنست برخی مراكز درباره افزایش شیوع ناباروری در بین مردان نسبت به گذشته منتشر كنند بر طبق مواردی است كه به همان مركز بازگشت می كنند. مثلاً جهت بررسی شیوع یك نوع سرطان در كل كشور نمی توان فقط به آمار یك كلینیك خاص استناد كرد. بنابر این آماری كه بر طبق آن می گویند ناباروری در مردان در سال های اخیر افزایش داشته، محدود است به یك مركز یا منطقه و شهر و نیاز است كه بررسی های جامع تری در این رابطه انجام گیرد. البته بطور كلی شیوع ناباروری به دلایلی كه پیش تر توضیح دادم افزایش پیدا كرده است اما در بین خانم ها و آقایان یكسان است.

هدف گذاری برای صادرات جنین گاوهای اصلاح شده
صادقی در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان این كه عراق و افغانستان از مراكز هدف گذاری شده در برنامه آتی پژوهشگاه ابن سینا برای صادرات جنین گاوهای اصلاح شده است، اظهار داشت: میزان تولید جنین كه در مركز وجود دارد هنوز به حدی نرسیده كه بتواند تقاضای داخل كشور را كفایت كند. ما هم اكنون، متقاضیان زیادی در داخل كشور برای جنین گاوهای ممتاز اصلاح ژنتیك شده داریم و تمركز خودرا بر روی تأمین نیازهای داخل گذاشته ایم.
وی اضافه كرد: در كنار تولید جنین در مركز بایوفارم هلیجرد، همكاری را با بخش خصوصی و سازمان های نیمه دولتی شروع كرده ایم تا بتوانیم تولید جنین را گسترش دهیم. هم اكنون، با همكاری بخش خصوصی و نهادهای وابسته به دولت در حال تأسیس مراكز جدیدی برای پیگیری این مورد هستیم كه اگر به مرحله اجرایی برسد بطور قطع رسانه ای می شود. اگر نیاز كشور در تولید جنین های اصلاح شده رفع گردد بازارهای خارجی را هدف قرار می دهیم و برای این منظور، بهترین مقصد، كشورهای همسایه ما هستند كه به راحتی می توان با آنها مبادلات اقتصادی كرد. امروزه با عنایت به تغییرات نرخ ارز بطور حتم بازارهای خارجی از لحاظ اقتصادی به صرفه هستند اما هم اكنون هدف جهاد دانشگاهی از ورود به این حوزه، مرتفع كردن نیاز داخل كشور است.
رئیس پژوهشگاه ابن سینا با اشاره به اهمیت تحقیق و توسعه برای بهبود فرآیندها اظهار داشت: هر چند كه تحقیق و پژوهش برای بهبود فرآیندها باید ادامه داشته باشد ولی در كنار آن چون هدف مركز بایو فارم اصلاح نژاد دام های سنگین است، برای اصلاح نژاد گاو، گاومیش، شتر و اسب برنامه ریزی شده است.
وی اظهار داشت: بر طبق اولویت، بعد از اصلاح نژاد گاو باید فعالیت ها روی اصلاح نژاد گاومیش آغاز شود. مركز اصلاح نژاد وابسته به وزارت جهاد كشاورزی یك ایستگاه تحقیقاتی در شمال غرب كشور دارد كه پروژه ای مشترك با پژوهشگران آنرا شروع كرده ایم تا بتوانیم اصلاح نژاد گاومیش در حوزه شیر و گوشت را در استان های جنوب غربی، شمال غربی و جنوب شرقی كشور كه تمایل زیادی به استفاده از شیر و گوشت گاومیش در این مناطق وجود دارد، آغاز نماییم.
صادقی درانتها اظهار داشت: یكی از اهداف مجموعه ابن سینا تكثیر اسب های اصیل است. امروزه اسب های اصیل نژاد تركمن ارزش افزوده زیادی دارند و تكثیر این ها بوسیله تكنیك های آزمایشگاهی و انتقال جنین می تواند سود اقتصادی در صنعت پرورش اسب ایجاد كند.




منبع:

1398/09/18
13:44:13
5.0 / 5
4263
تگهای خبر: آزمایشگاه , بهداشت , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲

لینک دوستان دكتر ایزی

دکتر ایزی Drez.ir

تگهای دكتر ایزی

drez.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر ایزی محفوظ است

Dr EZ دكتر ایزی

پاسخ به سوالات پزشکی