در گفت وگو با دكتر ایزی تشریح شد

خطر رشد منفی جمعیت در کشور از سال ۱۴۲۰

خطر رشد منفی جمعیت در کشور از سال ۱۴۲۰

به گزارش دکتر ایزی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به کاهش 50 درصدی نرخ رشد جمعیت در ایران و با اعلان اینکه مطابق پیش بینی ها این خطر وجود دارد که از سال 1420 به بعد رشد جمعیت منفی شود، اظهار داشت: این درحالیست که نرخ پایین باروری در بعضی از استانها و خانواده های با رفاه بیشتر و درآمد بالاتر می تواند نشان دهنده برجسته تر بودن نقش فرهنگ بر مسائل دیگری مانند رفاه اقتصادی باشد.


دکتر سیدمحمد طباطبایی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به سیر نزولی رشد جمعیت در کشور طی سالیان اخیر، اظهار داشت: برمبنای بررسی های انجام شده نرخ رشد جمعیت از سال ۱۳۶۵ تا سال ۱۳۸۵ و در ضمن ۲۰ سال از ۳.۹ به ۱.۶ و از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۴۰۰ نیز این نرخ به ۰.۶ کم شده است که این اتفاق تقریباً در دنیا بی سابقه است.

وی با اشاره به کاهش نرخ رشد جمعیت از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۴۰۰، اظهار داشت: در حقیقت برمبنای آمار طی ۵ سال این آمار از ۱.۲ به حدود ۰.۶ رسیده است که یعنی در عرض این مدت نرخ رشد جمعیت کشور ۵۰ درصد کم شده است. در حقیقت در سال ۱۳۹۵ تعداد موالید در کشور یک میلیون و ۵۲۸ هزار تن بود که این آمار در سال ۱۴۰۰ به یک میلیون و ۱۱۹ هزار تن کم شده است.

او افزود: بررسی نرخ باروری کلی یعنی تعداد فرزندان زنده ای که یک زن در سنین باروری خود به دنیا می آورد نشان میدهد که این میزان در سال ۱۳۹۵ عدد ۲.۱۲ بوده است که در سال ۱۳۹۹ به ۱.۵۶ کم شده است.

ایشان سپس به مقایسه تغییرات تعداد تولد، مرگ، ازدواج و طلاق در ۱۰ ماهه اول سال ۱۴۰۰ با ۱۰ ماهه اول سال جاری پرداخت و اشاره کرد: از شروع سال قبل تا پایان دی ماه، ۸۹۳ هزار و ۷۷۶ تولد ثبت شده است که آمار نشان میدهد در زمان مشابه امسال این رقم ۴.۶ درصد کم شده است. از طرفی در 10 ماه نخست سال قبل ۳۴۷ هزار و ۴۰۶ مرگ به ثبت رسیده است که در زمان مشابه امسال ۲۵ درصد کم شده است.
وی ادامه داد: همین طور در ۱۰ ماه نخست سال ۱۴۰۰ تعداد ۴۴۱ هزار و ۴۳۷ ازدواج به ثبت رسیده است که در زمان مشابه در سال ۱۴۰۱ این آمار با کاهشی ۷.۴ درصدی مواجه بوده است. تعداد طلاق ثبت شده در ۱۰ ماه نخست سال قبل نیز ۱۶۸ هزار و ۲۶۴ مورد بود که در زمان مشابه امسال ۶.۴ درصد بالا رفته است.
طباطبایی با اشاره به این که دو نوع ناباروری اولیه و ثانویه وجود دارد، اظهار داشت: وقتی زوجی که تابحال بچه دار یا حامله نشده اند گرفتار ناباروی می شوند، به آن ناباروری اولیه می گوییم. دلیل این نوع از ناباروری می تواند مشکلات مادرزادی یا مشکلات اکتسابی باشد. ناباروری ثانویه نیز یعنی زوجین پس از یک دفعه تجربه حاملگی که ممکنست موفق یا ناموفق بوده باشد، برای دومین بار قادر به حاملگی نیستند که این نوع از ناباروی می تواند دلیلهای مختلفی داشته باشد. در سال ۱۴۰۰ درصد ناباروی اولیه ۱۱.۹ درصد، ناباروری ثانویه ۱۵.۷ درصد، ناباروری کلی ۲۰.۳ درصد و تعداد کل زوجین نابارور ۳ میلیون و ۲۶۸ هزار و ۱۱۵ بوده است.
او با تأکید بر لزوم اتخاذ سیاست هایی برای جلوگیری از کاهش نرخ جمعیت در کشور، اشاره کرد: ایران تا سال ۱۳۹۴ در زمره کشورهای جوان بوده است اما تا سال ۱۴۲۹ در دسته کشورهای با جمعیت سالخورده قرار می گیرد و ۳۱.۲ درصد جمعیت را سالمندان بالای ۶۰ سال تشکیل خواهند داد؛ در حقیقت در سال ۱۴۲۹ از هر ۳ ایرانی یک نفر سالمند خواهد بود. ایران در عرض ۳۵ سال از سایر کشورهای جوان فاصله گرفته است و این امر بخش های مختلف کشور را با مشکل روبرو خواهدنمود و لازم است تدابیر لازم دراین زمینه اتخاذ شود. پیش بینی می شود رشد جمعیت کشور در سال ۱۴۰۵ برابر با ۰.۲۱، در سال ۱۴۱۰ برابر با ۰.۱۵ و در سال ۱۴۱۵ به ۰.۰۴ کم شود. مطابق پیش بینی ها از سال ۱۴۲۰ به بعد رشد جمعیت ایران منفی خواهد شد.
وی اظهار داشت: درحالی که میانگین سنی جمعیت کشور در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۲.۴ سال بوده است، این عدد در سال ۱۳۹۹ به ۳۲ سال رسیده است. یعنی در ۴۵ سال قبل جمعیت ایران حدود ۱۰ سال پیرتر شده است.
او به مقایسه رشد جمعیت ایران با سایر کشورها در منطقه غرب آسیا پرداخت و اظهار داشت: آمارهای سال ۱۳۹۵ نشان میدهد که رشد جمعیت ایران کمتر از برخی کشورهای غرب آسیا مانند کویت، لبنان، عربستان، اردن، افغانستان، پاکستان، عراق و ترکیه بوده است.
وی با تأکید بر لزوم فرهنگسازی در زمینه جمعیت، بیان کرد: یکی از موارد قانون پشتیبانی از خانواده و جوانی جمعیت بحث آموزش و فرهنگسازی است که به دو بخش فرهنگسازی عمومی و فرهنگسازی سلامت تقسیم می شود. کارشناسان مسائل جمعیتی نقش عوامل فرهنگی و باورها و نگرش های افراد را بسیار موثر می دانند. نرخ پایین باروری در بعضی از استانها و خانواده های با رفاه بیشتر و درآمد بالاتر می تواند نشان دهنده برجسته تر بودن نقش فرهنگ بر مسائل دیگری مانند رفاه اقتصادی باشد.
طباطبایی اظهار داشت: سیاست ها و تبلیغات وسیع برای کنترل جمعیت که طی ۳۰ سال اخیر در کشور جریان داشته است به تدریج موجب تغییر فرهنگ عمومی و تمایل به فرزند کمتر شده است. اصلاح این روند نیازمند برنامه ریزی و اجرای برنامه های فرهنگی برای افزایش اطلاع رسانی به مردم درباب بحران جمعیت و لزوم داشتن جمعیت جوان است. تجربه نشان داده است که فرهنگسازی رخ نمی دهد مگر با مردمی سازی و پای کار آوردن مردم. آنها باید درک کنند که اگر جمعیت کم شود همه اعضای جامعه لطمه خواهند دید؛ آنها باید در عرصه اجرا، نظارت و برنامه ریزی جمعیت وارد شوند.




منبع:

1401/12/20
12:43:21
5.0 / 5
366
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , پزشك , تجربه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳

لینک دوستان دكتر ایزی

دکتر ایزی Drez.ir

تگهای دكتر ایزی

drez.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر ایزی محفوظ است

Dr EZ دكتر ایزی

پاسخ به سوالات پزشکی