رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت؛

ذبح كنندگان دام مراقب تب كریمه كنگو باشند

ذبح كنندگان دام مراقب تب كریمه كنگو باشند

دكتر ایزی: رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت، اظهار داشت: در تمامی میادین مجاز عرضه دام، كارشناسان دامپزشكی حضور دارند و دام را قبل و پس از ذبح بررسی و شناسایی می كنند.


به گزارش دكتر ایزی به نقل از مهر، بهزاد امیری، ضمن آگهی نسبت به مبتلاشدن به بیماری تب خونریزی دهنده كریمه كنگو در صورت رعایت نكردن نكات بهداشتی هنگام ذبح دام در مراسم عید سعید قربان، بیان كرد: تب كریمه كنگو (CCHF)، نخستین بار در سال ۱۳۷۸ بطور رسمی و قطعی در كشور ما تایید و شناسایی شد و در ضمن این ۲۰ سال، ۱۴۲۴ مورد تب كریمه كنگو در كشور شناسایی و ثبت شده است. وی با اشاره به اینكه خیلی از موارد CCHF یا علامتی ندارند، یا اینكه به مراحل حاد بیماری نرسیده و در نتیجه به مراكز بهداشتی و درمانی بازگشت نمی كنند، اضافه كرد: تعداد موارد فوتی ناشی از CCHF در ضمن ۲۰ سال گذشته، ۱۹۰ نفر یا به عبارتی ۱۳.۵ درصد بوده است. امیری عنوان كرد: در سال ۹۶ تعداد ۱۵۵ مورد و در سال ۹۷ تعداد ۸۴ مورد تب كریمه كنگو در كشور شناسایی شد و تعداد موارد فوتی در این دو سال، جمعا ۱۶ مورد بوده است. وی اظهار داشت: از شروع سال ۹۸ تاكنون، تعداد ۸۴ مورد مبتلا به تب كریمه كنگو شناسایی شده كه از این تعداد ۵ نفر فوت كرده اند. امیری با اشاره به اینكه در ضمن ۲۰ سال گذشته، استان های سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی بیشترین آمار مبتلاشدن و مرگ ناشی از CCHF در كشور را داشته است، اشاره كرد: CCHF، یك بیماری ویروسی است كه بوسیله گزش كنه آلوده به ویروس، به بدن حیوان منتقل می شود. فعالیت كنه ها نیز با شروع گرمای هوا شروع می شود، بدین سبب بیشترین آمار CCHF را در فصول بهار و تابستان مشاهده می نماییم. رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با اشاره به اینكه بیشترین گروه سنی مبتلا به CCHF، گروه سنی جوان و میانسال و از میان جمعیت مولد كشور بوده است، اشاره كرد: نوع شغل افراد ارتباط زیادی با انتقال ویروس CCHF دارد، افرادی كه مشاغلی در حیطه دام، دامداری، قصابی و كشتارگاه دارند، بیشترین جمعیت در معرض خطر هستند. وی بیان كرد: منشاء ویروس CCHF در طبیعت و در كنه های سخت گونه ای به نام هیالوما است. این كنه ها حدود سه سال عمر می كنند و می توانند ویروس را بوسیله خونخواری، جنسی و تخم گذاری به نسل بعدی شان انتقال دهند. زمانیكه این كنه ها حیوان را مورد گزش قرار می دهند، ویروس را به بدن دام منتقل می كنند. دام در ضمن مدت دو هفته ناقل ویروس خواهد بود و امكان دارد علامتی بروز ندهد. ویروس بعداز دوهفته از بدن دام خارج می شود، اما چنانچه در ضمن این مدت، دام توسط انسان ذبح شده و انسان در معرض خون و ترشحات دام قرار گیرد، در صورت عدم رعایت نكات بهداشتی، به ویروس مبتلا می شود. امیری درباب روش های انتقال ویروس CCHF، اظهار داشت: انسان به چند روش آلوده به ویروس CCHF می شود، اول اینكه كنه بطور مستقیم انسان را مورد گزش قرار دهد، دوم اینكه انسان با ترشحات، خون و بافت بدن حیوان آلوده تماس داشته باشد، سوم اینكه انسان كنه ها را با دست له كند و آخرین روش اینكه، انسان با خون و ترشحات بدنی انسان مبتلا به ویروس تماس داشته باشد. وی درباب علایم بیماری تب كریمه كنگو، عنوان كرد: تعداد زیادی از افراد علائمی از خود بروز نمی دهند، اما افرادی كه گرفتار علایم می شوند، در فاز اولیه گرفتار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شكم و كمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط می شوند، در فاز حاد بیماری، فرد گرفتار خونریزی زیر پوستی، كبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجراهای بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن همچون سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی، شود. رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با اشاره به اینكه در فاز حاد بیماری، بین ۱۰ تا ۴۰ درصد احتمال دارد كه بیمار فوت كند، اضافه كرد: تشخیص و درمان بیماری تب كریمه كنگو در كشور مهیا شده و در هر نقطه ای از كشور امكان انتقال نمونه و تشخیص نهایی بیماری وجود دارد و بیماران باید در صورت مشاهده نخستین علامت، به مراكز بهداشتی و درمانی بازگشت كنند. وی درباب كنترل و پیشگیری بیماری تب كریمه كنگو اشاره كرد: در مناطقی كه میزان بروز بیماری بیشتر است، افراد باید حتی الامكان از گزش حیوان توسط كنه ها اجتناب كنند. در مناطقی كه میزان كنه ها بیشتر گزارش شده است، برمبنای دستورالعمل دامپزشكی و با استفاده از امكانات آنها، باید نسبت به سم پاشی آغل ها و مناطق نگهداری دام اقدام گردد. افراد باید دقت كنند كه نباید كنه ها با دست له كنند و در مناطقی كه كنه ها فراوانی بیشتری دارند، لباس بلند پوشیده شده یا اینكه از پماد دوركننده حشرات استفاده گردد. افراد به لاشه دامی كه در اثر بیماری مشكوكی ازبین رفته، نزدیك نشوند. امیری درباب تمهیدات بهداشتی عیدسعید قربان، بیان كرد: مردم باید از خرید گوشت هایی كه خارج از نظارت شبكه سازمان دامپزشكی ذبخ می شوند، اجتناب كنند و این امر جز با آگاهی رسانی نسبت به عوارض مصرف گوشت آلوده میسر نخواهد بود. بهتر است، دام را از میادین عرضه مجاز دام خرید كنند، چونكه این مراكز تحت نظر سازمان دامپزشكی است. سفارش می شود، ذبح دام را در كشتارگاه ها انجام دهند و به هیچ عنوان دام را در منازل و معابر عمومی ذبح نكنند، چونكه خونابه های جاری می تواند افراد بیشتری را مبتلا كند. همچنین، از خرید دام از كنار جاده ها نیز اكیدا اجتناب كنند. وی اظهار داشت: در تمامی میادین مجاز عرضه دام، كارشناسان دامپزشكی حضور دارند و دام را قبل و بعداز ذبح بررسی و شناسایی می كنند. بعضی از دام ها علایم ظاهری مشخصی از بیماری ندارند، بدین سبب كارشناسان متخصص قادر به تشخیص آن است. امیری بیان كرد: افرادی كه به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت كننده مانند دستكش، چكمه و لباس مناسب استفاده كنند و ابزارشان را بعداز ذبح، ضدعفونی كنند. همچنین، خونابه ها نیز به طریق بهداشتی دفع شود. رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت اشاره كرد: گوشت دام ذبح شده باید به مدت حداقل ۲۴ساعت در دمای ۴ درجه سانتی گراد قرار داده شود، تا پدیده جمود نعشی منجر به گلیكولیز شود. گلیكولیز نیز منجر به افزایش میزان اسیدیته و كاهش PH گوشت می شود كه این پروسه موجب می شود، چنانچه ویروسی در گوشت وجود دارد، از بین رود. البته سفارش می نماییم، جگر و سایر امعا و احشای دام، بعد از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی گراد، مصرف شود. متاسفانه دو مورد از مبتلاشدن به CCHF در سال جاری، به واسطه مصرف جگر خام بوده است. بنابراین، مردم از مصرف جگر خام اجتناب كنند. البته باید به این نكته توجه گردد كه مصرف جگر خام علاوه بر افزایش خطر احتمال مبتلاشدن به تب كریمه كنگو، می تواند موجب بروز بیماری های دیگری نیز شود. امیری درانتها تصریح كرد: بیماری سیاه زخم نیز همچون بیماری های منتقله از دام به انسان است كه با معاینه كارشناسان دامپزشكی قابل شناسایی است، بدین سبب چنانچه دام از مراكز مجاز تهیه شود، احتمال مبتلاشدن به این بیماری نیز به صفر می رسد.


منبع:

1398/05/21
15:51:34
4135
5.0 از ۵
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , پزشك , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴

لینک دوستان دكتر ایزی

دکتر ایزی Drez.ir

تگهای دكتر ایزی

drez.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر ایزی محفوظ است

Dr EZ دكتر ایزی

پاسخ به سوالات پزشکی