رئیس واحد فراهم آوری اعضای پیوندی عنوان كرد؛

چالش های پیوند عضو از اهدا كننده زنده

چالش های پیوند عضو از اهدا كننده زنده

رئیس واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه شهید بهشتی، با اشاره به اینکه تکنولوژی پیوند عضو از اهداکننده زنده وجود دارد، اظهار داشت: با این وجود انتخاب اول پزشکان، دریافت عضو از اهداکننده مرگ مغزی است.


به گزارش دکتر ایزی به نقل از مهر، مجتبی مخبر دزفولی فوق تخصص جراحی توراکس بیمارستان دکتر مسیح دانشوری، پیوند عضو را آخرین تصمیم درمانی پزشکان در مورد بیمارانی دانست که گرفتار نارسایی عضو می شوند و اظهار داشت: به این منظور، یکی از منابع در دسترس جهت فراهم آوری ارگان مناسب، افراد مرگ مغزی هستند که با رضایت خانواده، اعضایشان اهدا می شود، همینطور در بعضی کشورها اهدا از موارد مرگ قلبی هم امکان پذیر است.

وی افزود: تأمین عضو پیوندی از دهنده زنده در مورد برخی ارگان ها مثل کلیه با سهولت بیشتری همراه می باشد. در مورد پیوندهای کبد و ریه باید این عضو از دو دهنده زنده، از خانواده درجه یک فرد صورت گیرد.

رئیس واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن اشاره به اینکه قوانین پیوند اعضا در کشورهای مختلف متفاوت می باشد، اضافه کرد: در ایران قانون پیوند اعضا در سال ۲۰۰۰ میلادی تصویب گردید که با روحیه بخشندگی و ایثار خانواده ها، نتایج عالی در پیوند اعضا را رقم زد. این در شرایطی است که نخستین لایحه پیوند اعضا از مرگ مغزی در کشور ژاپن در سال ۱۹۹۴ میلادی به مجلس اعلام گردید که با مخالفت نمایندگان مجلس ژاپن همراه بود.

مخبر دزفولی با اشاره به اینکه یکی از خصوصیت های قانون اهدای عضو در ژاپن، تفاوت تشخیص بالینی مرگ مغزی و تشخیص قانونی آن است، اظهار داشت: در کشور ژاپن فرد در زمان حیات می تواند مبادرت به تکمیل کارت تصمیم گیری در مورد اهدای عضو کند. در این کارت افراد می توانند اعلام کنند که آیا تمایل به اهدای عضو دارند و معتقد هستند که مرگ مغزی به منزله مرگ بشمار می رود یا خیر. اگر فرد در زمان حیات اعلام نماید که با این مقوله موافقت دارد؛ در صورت بروز علایم بالینی مرگ مغزی، بررسی های قانونی هم انجام می گیرد.

وی افزود: در صورتیکه کارت فرد، فاقد امضای خانواده باشد، به منزله عدم موافقت خانواده وی تلقی شده و فاقد ارزش قانونی می باشد و جهت تشخیص قانونی مرگ مغزی و برداشت عضو اقدامی انجام نمی گیرد. همینطور در این کشور اهدا عضو از افراد کمتر از ۱۵ سال مجاز نیست و اگر فردی کارت اهدا عضو نداشته باشد با موافقت خانواده او بعد از مرگ برای پیوند اعضا تصمیمی گرفته نمی گردد. وجود این قوانین سبب می شود نرخ فراهم آوری اعضا در کشور ژاپن بسیار اندک باشد. البته در سال ۲۰۱۰ تغییراتی در قوانین فراهم آوری اعضا از موارد مرگ مغزی داده شد که کمی اقبال عمومی را بیشتر کرد.

فوق تخصص جراحی توراکس، خاطرنشان کرد: طبق مطالعه ای که در سال ۲۰۱۴ در کشور ژاپن منتشر گردید از ۶۰ پیوند ریه انجام شده، حدود ۲۰ مورد از دهنده زنده استفاده شده و دانشگاه کیوتو در این خصوص بسیار فعال است.

وی، کمبود ارگان در کل دنیا را یک معضل اساسی دانست و اضافه کرد: متوسط مدت زمان باقی ماندن بیماران در لیست انتظار پیوند ریه در یکی از مطالعات در کشور ژاپن، ۲.۵ سال گزارش شده است. مخبر دزفولی اظهار داشت: در کشور فراهم آوری اعضا از موارد مرگ مغزی به علت فرهنگ ایثار و روحیه کمک به همنوع از استقبال خوبی برخوردار بوده و امکان تهیه ارگان برای بیماران در لیست انتظار با تلاش تیم های شناسایی، رضایت گیری و فراهم آوری امکان پذیر است.

وی اظهار داشت: برخلاف ارگان هایی مثل کبد و کلیه، احتمال اینکه ریه های یک دهنده مرگ مغزی مناسب برای اهدا تشخیص داده شود، پایین است و گاهی از هر ۱۰ اهدا کننده یک مورد ریه مناسب پیوند است.

به گفته رئیس واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، الان امکان پیوند ریه در بیمارستان مسیح دانشوری ایران میسر است و این مرکز در روزهای اپیدمی کووید ۱۹ تابحال ۴ مورد پیوند ریه داشته است.

وی در انتها ضمن اشاره به اینکه تکنولوژی انجام پیوند از فرد زنده در ایران هم وجود دارد، اظهار داشت: در صورت نیاز، تیم جراحی و مراقبت های بعد از پیوند آماده انجام چنین پیوندی هستند، ولی انتخاب اول ما اهدا کنندگان مرگ مغزی است، چونکه انجام لوبکتومی از افراد زنده (برداشتن بخشی از ریه) برای دهندگان عضو هم یک خطر بالقوه به حساب می آید.

1400/01/29
22:05:45
0.0 / 5
1191
تگهای خبر: پزشك , تكنولوژی , جراحی , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵

لینک دوستان دكتر ایزی

دکتر ایزی Drez.ir

تگهای دكتر ایزی

drez.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر ایزی محفوظ است

Dr EZ دكتر ایزی

پاسخ به سوالات پزشکی