دستاورد پروفسور بالتازار زنده در دل كبودرآهنگ
دكتر ایزی: همدان - «پروفسور بالتازار» شخصیت كارتونی و نوستالژیك كودكان دهه 60 در واقعیت بعنوان یك دانشمند سالها در شهرستان كبودرآهنگ همدان زندگی و كار تحقیقاتی كرده است و ثمره فعالیت وی كه در قالب انستیتو پاستور شكل گرفت، همچنان در این منطقه به فعالیت خود ادامه می دهد.
به گزارش دكتر ایزی به نقل از ایرنا، شاید كمتر كسی است كه بداند پروفسور «مارسل بالتازار» شخصیت نوستالژیك دهه شصتی ها، نه تنها واقعی بوده، بلكه مدت زیادی را در شهرستان كبودرآهنگ همدان زندگی كرده و خدمات زیاد پزشكی به مردم ایران ارائه كرده است.
این دانشمند فرانسوی حدود 17 سال در ایران زندگی كرد و بعد از آن همكاری خویش را با همتای ایرانی اش دكتر مهدی قدسی تا سال 1346 ادامه داد تا اینكه در سن 63 سالگی دیده از جهان فروبست.
شخصیت كارتونی این دانشمند كه در قالب یك مخترع پیر ظاهر می شد و با كشیدن اهرم یك دستگاه، اختراعات زیادی انجام می داد، در جهان واقعیت یك پزشك و اپیدمیولوژیست فرانسوی بود كه سال ها در زمینه بیماری طاعون و سایر بیماری های عفونی مهم نظیر هاری، تب راجعه، سل، آبله و... در ایران به تحقیق و پژوهش پرداخت تا اینكه برای انجام تحقیقات پزشكی به مأموریتی در روستای «اكنلو» شهرستان كبودراهنگ اعزام شد.
این دانشمند همینطور همزمان با سومین موج شیوع طاعون در سال 1332 از فرانسه به ایران آمد و با همكاری پزشكان ایرانی پایگاه تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران را با حمایت مالی یك فرد خیر به نام «جمشید قراگزلو» در روستای اكنلو كبودراهنگ تأسیس كرد، تا انجام مطالعات طاعون با سهولت بیشتری در غرب كشور دنبال شود.
پروفسور بالتازار آزمایشات مختلفی در كبودرآهنگ انجام داد و در نهایت با همكاری دانشمندان ایرانی خود نظیر دكتر بهمنیار، دكتر شمسا، دكتر سیدیان، دكتر كریمی و كارشناسانی نظیر آقایان حنیفی و خیرالله زاده توانست بیماری طاعون را ریشه كن كرده و كار سازماندهی واكسیناسیون جمعی ضد بیماری آبله و سل را به سرانجام برساند.
این دانشمند همینطور در سال های 1325 تا 1340 ریاست انستیتو پاستور ایران را به عهده داشت و بعد از آن هم به مدت 13 سال مشاور عالی علمی انستیتو پاستور ایران بود و در انتها عمر خود بخش اپیدمیولوژی انستیتو پاستور پاریس را پایه گذاری كرد.
در زمان بالندگی علمی این پایگاه، دانشمندان بین المللی زیادی برای انجام تحقیقات مرتبط به ایران آمدند كه از آن جمله می توان به جانورشناسانی نظیر دكتر «گزاویه میزون»، دكتر «دوگلاس لی» و دكتر «ایو جین گولون» و حشره شناسانی نظیر دكتر «ژان ماری كلن» و انگل شناسانی همچون دكتر «آلین چابو» اشاره نمود كه مطالعات وسیعی روی وجوه مختلف بیماری طاعون انجام دادند.
در عین حال دو نشست بین المللی سازمان بهداشت جهانی در دهه 40 و 50 شمسی در این پایگاه برگزار گردید و متخصصان مربوطه از نقاط مختلف جهان به این سمینار دعوت شدند.
مركز تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران تا اواخر دهه 60 فعالیت می كرد و بعد آن تعطیل شد و از سال 1391 با مرمت 280 مترمربع از ساختمان های قدیمی و احداث آزمایشگاه و ساختمان جدید به مساحت 340 متر مربع، دور جدید فعالیت های این مركز وارد مرحله دیگری شد.
آزمایشگاه های جونده شناسی، سرولوژی، مولكولی و كشت، سالن جلسات و میهمان سرا (با ظرفیت پذیرش 40 نفر)، بستر مناسبی را برای تحقیق و آموزش در این منطقه از كشور فراهم نموده است.
این پایگاه تحقیقاتی در سال 1393 موفق به كسب مرجعیت برای تشخیص بیماری های طاعون، تولارمی و تب كیو شد و در عین حال مطالعاتی را در زمینه پایش سایر بیماری های نوپدید و بازپدید انجام می دهد.
رئیس پایگاه تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران با اشاره به اینكه این مركز امروزه به نام پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید شناخته می شود، تصریح كرد: با فعال شدن مجدد پایگاه، هر ساله این منطقه و مناطق مختلف كشور مورد پایش بیماری های نوپدید و بازپدیدی نظیر طاعون، تولارمی و تب كیو قرار گرفته و نمونه ها به این پایگاه برای بررسی ارسال می شوند.
دكتر احسان مصطفوی به دور جدید فعالیت های تحقیقانی با محوریت این پایگاه اشاره نمود و افزود: در سال 1389 طی تفاهمنامه بین انستیتو پاستور ایران، مركز مدیریت بیماری های واگیر و دانشگاه علوم پزشكی همدان، فاز جدیدی از فعالیت های تحقیقاتی این پایگاه شكل گرفت.
وی افزود: حاصل تحقیقات صورت گرفته طی این مدت، گزارش مجدد بیماری هایی نظیر طاعون، تولارمی و تب كیو پس از ده ها سال در میان جوندگان و حیات وحش بود و سیستم مراقبت از این بیماری ها در نظام مراقبت از بیماری های كشور بار دیگر شكل گرفت.
مصطفوی اضافه كرد: با پی گیری های بعمل آمده، در 23 اردیبهشت ماه 1391 كلنگ احداث ساختمان های جدید پایگاه و مرمت و بازسازی ساختمان های قدیمی به زمین زده شد.
وی با اشاره به اینكه تحقیقات در این پایگاه هم بر روی نمونه های انسانی و هم حیوانی انجام می شود، تصریح كرد: در سال های اوج فعالیت های پایگاه، سالانه افزون بر هزاران جونده در این منطقه مورد پایش بیماری های مشترك انسان و حیوان و به صورت خاص طاعون قرار می گریرند.
رئیس پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید تصریح كرد: هم اكنون علاوه بر ادامه تحقیقات، دوره های آموزشی ملی مرتبط هم در این پایگاه برگزار می گردد.
وی افزود: در سال 1392 سه دوره كارگاه آموزشی و در سال 1393 یك دوره كارگاه آموزشی ویژه مدیران و كارشناسان استان های مختلف كشور در این پایگاه برگزار گردید كه در این دوره ها در مجموع 110 نفر از 40 دانشگاه علوم پزشكی كشور آموزش های پیش بینی شده را گذراندند.
مصطفوی خاطرنشان كرد: علاوه بر این دانشجویان دانشگاه های علوم پزشكی تهران و دانشگاه های مشهد، همدان و انستیتو پاستور ایران در قالب شركت در كارگاه ها یا برنامه های كارآموزی، آموزش های لازم را در این پایگاه فرا می گیرند.
وی تصریح كرد: طی سال های 1390 تا 1393 افزون بر 75 دانشجو از برنامه های آموزشی این پایگاه تحقیقاتی بهره برده اند.
رئیس پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید به فعالیت های پژوهشی پایگاه با سایر مراكز علمی و تحقیقاتی داخلی و خارجی اشاره و بیان كرد: این راهبرد در قالب تدوین و همكاری در اجرای طرح های پژوهشی كشوری، چاپ و عرضه نتایج تحقیقات انجام شده در قالب كتاب، مقاله، گزارش و خلاصه مقالات كنگره ها برای توسعه فعالیت ها و انجام طرح های مشترك اجرا می گردد.
وی اظهار داشت: طی فعالیت 60 ساله این پایگاه، مطالعات و تحقیقات فراوانی به محوریت این مركز تحقیقاتی پایه ریزی و اجرا شده كه نتایج تعدادی از این تحقیقات در قالب 19 كتاب و صدها مقاله علمی به زبان های فارسی، انگلیسی یا فرانسوی به نگارش درآمده است.
مصطفوی با اشاره به اینكه این آزمایشگاه بعنوان آزمایشگاه مرجع كشوری تشخیصی سه بیماری تب كیو، تولارمی و طاعون است، اضافه كرد: هم اكنون هر نوع نمونه مشكوك بالینی این سه بیماری از اقصی نقاط كشور به این مركز ارسال شده و مورد بررسی قرار می گیرد.
وی با اشاره به اینكه این پایگاه تحقیقاتی، بعنوان اولین آزمایشگاه مرجع كشوری در خارج از تهران موفق به كسب مرجعیت شد، ابراز كرد: این مركز با دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه تهران، انستیتو پاستور پاریس، انستیتو پاستور ماداگاسكار، دانشگاه اسلو نروژ و دانشگاه مارسی فرانسه همكاری علمی دارد.
رئیس پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید تصریح كرد: یكی از مهمترین چالش هایی كه هم اكنون با آن مواجه هستیم توسعه فعالیت های بین المللی است كه حل این مشكل همت و همكاری مسئولان استانی و كشوری مربوطه را می طلبد.
مصطفوی تصریح كرد: در ماه جاری یك كارگاه بین المللی با حضور دانشمندان 12 كشور مختلف جهان با محوریت بررسی بیماری های منتقله از جوندگان به مدت یك هفته در این مركز برگزار می گردد.
وی با اشاره به فعالیت پروفسور بالتازار در این منطقه، یادآوری كرد: كتاب زندگی نامه این دانشمند شهیر فرانسوی چاپ و به زبان فارسی ترجمه شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كبودراهنگ هم با اشاره به اینكه شهرت پروفسور بالتازار نام روستای «اكنلو» كبودراهنگ را جهانی كرده است، اظهار داشت: سال قبل یك میلیارد و 300 میلیون ریال اعتبار برای ساخت كمپ گردشگری در این منطقه هزینه شد.
مهدی غلامی افزود: هم اكنون 50 درصد از ساخت این مجموعه انجام شده و مقرر است 50 درصد باقی مانده را با اعتبارات سال جاری تكمیل نماییم.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كبودراهنگ اضافه كرد: بدون شك ساخت این مجموعه می تواند باعث شتاب گیری روند رو به رشد گردشگری در این منطقه شود.
9896*2090
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب