تغذیه روزه اولی ها چگونه باشد
دکتر ایزی: مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه وصنایع غذایی کشور، با تأکید بر توجه به نیازهای تغذیه ای خردسالان و نوجوانان به بیان سفارش ها و نکات کلیدی تغذیه ای برای روزه اولی ها پرداخت.
به گزارش دکتر ایزی به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مینا کاویانی اظهار داشت: برمبنای تعالیم دین اسلام، افرادی که به سن تکلیف رسیده اند و توان جسمی کافی دارند یعنی دارای وزن و قد متناسب با سن خود هستند باید روزه کامل بگیرند اما این دختران و پسران با توجه به این که در سنین رشد و نمو هستند، نیازهای تغذیه ای خاصی دارند بدین سبب توجه به تامین نیازهای تغذیه ای و حفظ سلامت آنها در طول روزه داری از اهمیت ویژه ای برخوردارست. وی ادامه داد: در هنگام روزه داری، تعداد وعده ها و میان وعده های غذایی کم می شود، بدین سبب برنامه غذایی خردسالان و نوجوانان خصوصاً روزه اولی ها، باید به شکلی باشد که تمام نیازهای تغذیه ای آنها در وعده های سحر، افطار و در صورت لزوم شام برآورده شود. مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه با اشاره به لزوم توجه به وضعیت رشد جسمانی روزه داران (جثه، وزن و قد) متناسب با سن آنها، اظهار داشت: افرادی که به سن تکلیف رسیده اند و توان جسمی کافی دارند، بعبارت دیگر وزن و قد متناسب با سن خودرا دارند، برمبنای تکلیف دینی باید روزه کامل بگیرند.
وی، مشورت با پزشک مربوطه و متخصص تغذیه را برای تعیین وضعیت رشد و تغذیه روزه اولی ها و نوجوانان کمک کننده برشمرد و تصریح کرد: با توجه به این که نوجوانان وظیفه مهم درس خواندن را برعهده دارند، نوع و مقدار تغذیه آنان در طول روزه داری می تواند اثرگذار باشد.
مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه در بخش دیگری از سخنان خود به بیان نکاتی مهم برای روزه داری نوجوانان پرداخت.
وی برای تامین انرژی کافی به نوجوانان سفارش کرد: علاوه بر استفاده از منابع تامین کننده انرژی شامل انواع نان و غلات، تا حد امکان مواد غذایی مانند خرما، انواع مغزها (گردو، بادام و…) را نیز بطور متعادل در وعده های سحر و افطار خود مصرف کنند.
کاویانی با اشاره به لزوم تامین پروتئین کافی بمنظور رشد خردسالان و نوجوانان در طول روزه داری سفارش کرد که منابع پروتئینی باکیفیت بالا مانند انواع گوشت قرمز و سفید و تخم مرغ و نیز غذاهای گیاهی ترکیبی غلات و حبوبات (مانند عدس پلو و لوبیا پلو) در برنامه غذایی آنان گنجانده شود.
وی اضافه کرد: بمنظور تامین مواد غذایی مورد نیاز سلامت استخوان ها و دندان ها حتما از گروه شیر و جانشین های کم چرب آن در وعده های سحر و افطار مصرف شود.
این کارشناس تغذیه با تأکید بر لزوم تامین نیازهای تغذیه ای خردسالان و نوجوانان اظهار داشت: باتوجه به حجم کوچک معده نوجوانان نسبت به بزرگسالان باید تا حد امکان تعداد وعده های غذایی آنان را افزایش دهید.
به گفته وی، بعنوان مثال می توان برای نوجوان یک وعده افطار سبک، سپس یک وعده شام کامل درنظر گرفت همین طور سفارش کرد که با نوشیدن آب کافی و تامین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز، مواد مغذی و فیبر غذایی کافی (با مصرف سبزی ها و میوه های تازه)، نیازهای تغذیه ای نوجوانان برآورده شود.
کاویانی برای پیش گیری از افت قند خون و افزایش یادگیری در نوجوانان روزه دار به آنان سفارش کرد: از مصرف مواد حاوی قندهای ساده مثل انواع شیرینی ها، زولبیا و بامیه خصوصاً در وعده سحر خودداری کنید و تا حد امکان درس خواندن و یادگیری را در ساعات ابتدایی روز انجام دهید.
وی در خاتمه با تأکید بر رعایت اصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی این گروه سنی در ماه رمضان اشاره کرد: با گنجاندن مواد غذایی تمام گروههای مغذی (شامل نان و غلات، سبزی ها و میوه ها، گوشت و چاشنی های آن، حبوبات و شیر و فرآورده های کم چرب) و رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی می توان نیازهای تغذیه ای خردسالان و نوجوانان خصوصاً روزه اولی ها را تامین کرد.
منبع: دكتر ایزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب